Normal_rss_entry-184463

Seniorenbond KBO-PCOB is voorzichtig positief over het op handen zijnde pensioenakkoord. De ouderenbond is blij met de stappen die worden gemaakt maar plaatst nog een enkele kanttekening. De bond spreekt daarom van "positief, maar met risico's." Seniorenorganisatie ANBO spreekt van een principeakkoord met gemengde gevoelens. Het pensioenplan wordt vandaag officieel gepresenteerd.

"Door het sluiten van dit principeakkoord worden de pensioenen in 2020 niet gekort en is de kans op indexeren groter. Dat is mooi", aldus directeur Manon Vanderkaa van KBO-PCOB . "Wel maken we ons zorgen over risico’s op kortingen die op de loer liggen."

Ook is de ouderenorganisatie benieuwd hoe de uitwerking gaat zijn voor werknemers in een zwaar beroep. "Er is een belofte van eerder stoppen met werken, maar hoe pakt dat uit in de praktijk en waar komt de rekening te liggen”, vraagt Vanderkaa zich af.

Redelijk positief

Bij de ANBO zijn ze redelijk positief over het feit dat de AOW-leeftijd minder snel stijgt en de maatregelen die er komen voor mensen met een zwaar beroep. Maar het principeakkoord roept ook "ernstige vragen" op. De kans dat pensioenen moeten worden gekort lijkt kleiner, maar is niet van tafel.

Dat sectoren de vrijheid krijgen om maatregelen te nemen om mensen met een zwaar beroep eerder te laten stoppen met werken, noemt de ANBO in beginsel positief. Verder noemt de organisatie het zorgelijk dat er voor mensen die nu geen pensioen opbouwen, zoals zzp’ers of bedrijven die niet onder een cao vallen, er de facto niet veel wordt geregeld.

Door: ANP