Logo_igj_inspectie_gezondheidszorg_en_jeugd

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft Stichting NiKo onder verscherpt toezicht gesteld. Stichting NiKo is een organisatie in Alkmaar die wonen, thuiszorg en welzijnsdiensten aan ouderen levert. Het verscherpt toezicht heeft betrekking op de twee woonzorglocaties van de stichting, De Palatijn en De Nieuwpoort. De maatregel duurt zes maanden. Dit meldt IGJ.

De inspectie ziet bij De Palatijn en De Nieuwpoort tekortkomingen op de thema’s deskundige zorgverlener en sturen op kwaliteit en veiligheid. Dit zijn twee van de drie thema’s waar de inspectie tijdens dit bezoek naar keek om de kwaliteit van zorg te toetsen. Het thema persoonsgerichte zorg, waarbij de inspectie kijkt hoe zorgverleners omgaan met de wensen en behoeften van cliënten, is wel op orde bij De Nieuwpoort en De Palatijn.

Onbegrepen gedrag

De inspectie vindt dat multidisciplinair werken (waarbij zorgverleners uit verschillende disciplines met elkaar samenwerken) nog niet op orde is. Ook ontbreekt deskundigheid op het gebied van onbegrepen gedrag. Datzelfde geldt voor methodisch werken, waarbij zorgverleners het zorgproces inzichtelijk vastleggen in cliëntdossiers. Verder ziet de inspectie onvoldoende sturing door het management. Hierdoor ontstaan er risico’s op de werkvloer.

Vinger aan de pols houden

Bij verscherpt toezicht let de inspectie extra op een zorgaanbieder. Het is belangrijk dat Stichting NiKo bij De Nieuwpoort en De Palatijn de tekortkomingen wegneemt. Het bestuur van de stichting is zich hiervan bewust. Toch vindt de inspectie het belangrijk om expliciet een vinger aan de pols te houden.

Stichting NiKo moet binnen zes maanden voldoen aan de normen en de tekortkomingen herstellen. Aan het einde van de periode van het verscherpt toezicht beoordeelt de inspectie of de situatie is verbeterd. De inspectie kan als dat nodig is verdere stappen nemen in de vorm van bestuursrechtelijke maatregelen.

Door: Nationale Zorggids