Normal_copyright_stockfreeimages_diabetes_arts_

Diabetesvereniging Nederland (DVN) gaat vanaf 1 januari 2015 een 'strategische samenwerking' aan met Zilveren Kruis, CZ en OHRA. Het is de eerste keer dat een patiëntenorganisatie zorgverzekeraars selecteert om meer grip te krijgen op de kwaliteit van de zorg, zo meldt DVN.

DVN-directeur Olof King spreekt van 'een mijlpaal voor mensen met diabetes'. Hij stelt vast dat de invloed van de patiënt op de zorg zeer beperkt is en dat de meeste zorgverzekeraars zich niet of nauwelijks laten leiden door de wensen en de belangen van patiënten. De Diabetesvereniging komt op voor de collectieve belangen van meer dan een miljoen mensen met diabetes.

King: 'We hebben met alle grotere zorgverzekeraars gesproken, en hen beoordeeld op voor de diabetespatiënt belangrijke onderwerpen. Bijvoorbeeld het vergroten van de kwaliteit van de eerstelijns diabeteszorg, het bevorderen van zelfmanagement en de educatie van patiënten. Natuurlijk horen daar ook passende vergoedingen en kortingen in de aanvullende verzekeringen bij.' Een ander belangrijk doel van de samenwerking is het vergroten van de inzetbaarheid van mensen met diabetes op de arbeidsmarkt en de aandacht voor kinderen en jongeren met diabetes.

DVN benadrukt ook in gesprek te blijven met niet-geselecteerde zorgverzekeraars over hun inkoopbeleid. 'We zijn er tenslotte voor alle mensen met diabetes.'

© Nationale Zorggids