Normal_budget_geld_bezuinigingen

Inwoners van de gemeente Westland die een persoonsgebonden budget (pgb) hebben, zijn de eerste die het nieuwe portaal hiervoor mogen testen. Het oude systeem was ingewikkeld, onoverzichtelijk en zorgde voor veel administratieve lasten. Het nieuwe portaal moet de administratie veel makkelijker maken en werd in 2016 al aangekondigd door toenmalig staatssecretaris Van Rijn. Dit meldt Binnenlands Bestuur.

Het huidige systeem wordt beheerd door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) maar het kent vele problemen. Zo worden uitbetalingen niet altijd op tijd gedaan en is de administratieve last hoog. Pgb-houders zijn zelf verantwoordelijk voor een correcte administratie, maar dat blijkt in de praktijk lastig door de ingewikkelde wetten. Dat wordt in het nieuwe systeem veel makkelijker. “Vergelijk het maar met de belastingformulieren die tegenwoordig al bijna helemaal ingevuld online staan”, zegt een woordvoerder van Per Saldo, de belangenvereniging voor pgb-houders en initiatiefnemer van de nieuwe portaal. “Het belangrijkste is dat de dingen in één keer goed gaan.”

Landelijk systeem komt later

Volgens de woordvoerder wordt het nieuwe portaal in een overzichtelijke setting getest in Westland. “Het gaat daarbij om een paar honderd pgb-houders.” Tot op heden kan nog niets gezegd worden over de ervaring met het nieuwe portaal. Ook is nog niet bekend wanneer het systeem landelijk wordt uitgerold.

Zorgverzekeraar DSW heeft samen met Per Saldo gewerkt aan een nieuw portaal. Het beheer daarvan moet nog gerealiseerd worden. Er zal een overheidsorganisatie worden opgericht, waarbij gemeenten en zorgkantoren waarschijnlijk een rol gaan vervullen.

Door: Redactie Nationale Zorggids