Normal_justitie__rechtbank

Het Openbaar Ministerie (OM) eist een gevangenisstraf en geldboete tegen een 50-jarige man uit Den Haag. Hij wordt verdacht van valsheid in geschrifte met zogenaamde doelgroepverklaringen. Deze valse verklaringen zou hij aan zijn klanten hebben verstrekt zodat zij bij de Belastingdienst premiekorting konden aanvragen. Dit meldt het Openbaar Ministerie. 

Sinds 1 januari 2013 kan een werkgever een mobiliteitsbonus (premiekorting) ontvangen voor het in dienst nemen van oudere werknemers of mensen met een arbeidsbeperking. Om deze bonus te verkrijgen heeft de werkgever een doelgroepverklaring van het UWV nodig. In deze verklaring staat dat de werknemer een uitkering had op de dag voordat hij in dienst kwam. De werkgever kan deze verklaring indienen bij de Belastingdienst om een premiekorting van 2.000 of 7.000 euro per jaar te krijgen.

Premiescan

De onderneming van de verdachte bood aan werkgevers een zogenaamde premiescan aan. Dit hield volgens de officier van justitie in dat de verdachte de administratie van de bedrijven onderzocht op eventueel terug te vorderen premiekortingen of loonsubsidies. Ook zouden de bedrijven begeleid worden bij het aanvragen van de korting of subsidie, inclusief het regelen van doelgroepverklaringen. De verdachte zou hiervoor tussen de 30 en 35 procent van de uitbetaalde premiekorting ontvangen.

Structureel uitgevoerde fraude

Het OM vindt dat er sprake is van een welbewust structureel uitgevoerde fraude waardoor de Staat benadeeld is voor een aanzienlijk bedrag aan gemiste belastinginkomsten. De FIOD heeft berekend dat de opdrachtgevers in totaal ruim 268.000 euro aan premiekorting hebben ontvangen op basis van de valselijk opgemaakte doelgroepverklaringen. Het OM eist daarom een celstraf van 18 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk, en een geldboete van 10.000 euro.

Door: Nationale Zorggids