Normal_rolstoel__3_

In 2015 werd in Nederland de Wet banenafspraak ingevoerd met als doel meer kansen voor mensen met een beperking op de arbeidsmarkt. In de praktijk blijkt dat de Banenafspraak de één helpt, maar de ander juist benadeelt. Ongeveer 800.000 mensen met een beperking kunnen geen aanspraak maken op de wet. Daarom verzamelt het meldpunt ‘Ik ben niet beperkt genoeg’ verhalen van gedupeerden, om draagkracht te creëren en tot politieke verandering te komen. Dit meldt Ieder(in). 

Op 1 januari 2015 werd in Nederland de Wet banenafspraak ingevoerd. Het doel? 125.000 banen voor mensen met een beperking. Veel mensen met een beperking vallen nu tussen het wal en het schip. Werkgevers nemen bij voorkeur mensen aan zonder beperking, en anders mensen met een beperking die binnen de banenafspraak vallen. Dat maakt het voor werkgevers aantrekkelijker.

De mensen met een beperking die daar net buiten vallen, zo’n 800.000, hebben het nakijken. Ieder(in) vraagt al lange tijd aandacht voor dit probleem: de banenafspraak helpt de één maar benadeelt de ander.

Meldpunt 'Ik ben niet beperkt genoeg'

Dit moet en kan anders, vindt de Start Foundation. Mensen die hinder ondervinden vanwege een beperking, maar geen gebruik kunnen maken van de Wet banenafspraak, kunnen hun ervaring delen via het meldpunt 'Ik ben niet beperkt genoeg'. De Start Foundation, met steun van Ieder(in), Stichting Support Stotteren, Incluvisie, CNV Jongeren, JongPit, ImPower, Onbeperkt aan de Slag en Emma at Work bundelen de verhalen van gedupeerden in een rapport, om draagkracht te creëren en tot politieke verandering te komen.

Verhaal delen

Wie zijn of haar verhaal deelt, draagt bij aan politieke verandering, zegt Ieder(in). Wie mee wil doen, kan naar het meldpunt van Start Foundation om daar het formulier in te vullen.

Door: Nationale Zorggids