Normal_condoom_soa_seks

De nieuwe digitale manieren om een bedpartner te vinden blijken met name onder mannen te zorgen voor een toenemende kans op seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA's). Digitale daters hebben maar liefst 25 procent meer kans op gonorroe en 37 procent meer kans op chlamydia. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek onder ruim 7000 homo- en biseksuele mannen, zo meldt de Telegraaf.

De mannen vulden een vragenlijst in over onder meer hun seksleven. Vierendertig procent van de deelnemers aan de studie ontmoette weleens (bed)partners via persoonlijke sociale netwerken, terwijl 30 procent vaak ook verder keek op het internet en buiten de eigen sociale kring.

Onderzoeker Matt Beymer: 'Technologie heeft veel voordelen, maar ook bepaalde risico's. We willen toch wel graag dat homo- en biseksuele mannen op de hoogte zijn van het potentiële risico dat ze lopen wanneer ze zich via apps als Grindr in de datingwereld storten.' Het is niet de bedoeling van Beymer om de apps te stigmatiseren. 'We willen gewoon graag dat homo- en biseksuele mannen zorgvuldig en veilig de liefde bedrijven.'

Datingapps zoals Grindr maken gebruik van GPS-technologie die mensen in staat stelt om gebruikers te identificeren in hun directe omgeving. Sinds de lancering van de app in 2009 hebben meer dan 10 miljoen mensen de app gedownload. Volgens het bedrijf bevinden de meeste gebruikers zich in New York, gevolgd door Los Angeles.

Gek genoeg lijkt er geen verschil tussen de groepen als het gaat om syfilis of HIV. De onderzoekers verzamelden hun gegevens via een SOA-testcentrum in Los Angeles, waardoor de bevindingen wellicht niet representatief zijn voor mannen in andere steden. Toch benadrukt Beymer dat de uitkomsten aantonen dat hoewel de apps het vinden van bedpartners wellicht makkelijker maken, ze ook 'onbedoeld een netwerk kunnen creëren van mensen die een hoger risico lopen op een SOA'.

© Nationale Zorggids