Normal_slachtoffer_mishandeling_vrouw_denken_ziek_zwart

Op initiatief van Veilig Thuis Amsterdam-Amstelland en FSAN (Federatie van Somalische Associaties in Nederland) is vanaf morgen de internationale foto-expositie 'Building Bridges to end Female Genital Mutilation' te zien in Amsterdam. Dat meldt het ministerie van volksgezondheid. 

In Nederland wordt FGM (meisjesbesnijdenis) als een ernstige vorm van kindermishandeling beschouwd. Het is een onnodige ingreep die tot grote gezondheidsrisico’s leidt. Vrouwen die besneden zijn kunnen problemen ervaren op lichamelijk, psychisch en sociaal gebied. In 2014 telde Nederland ongeveer 30.000 vrouwen de besneden waren. Zo'n 40 tot 50 meisjes lopen jaarlijks het risico om slachtoffer te worden van een besnijdenis. De meeste van hen komen uit Egypte of Somalië. 

De expositie is een initiatief van het European Network End FGM. De fotografen laten met hun foto’s een nieuwe benadering van meisjesbesnijdenis zien. Ze creëren een gevoel van hoop, dat meisjesbesnijdenis ooit verleden tijd is en dat de vrouwen en meisjes die met de gevolgen hiervan moeten leven, de aandacht krijgen waar zij recht op hebben.

De foto-expositie is te zien bij Vrouw en Vaart in Amsterdam van 10 tot 17 november.

Door: Redactie Nationale Zorggids