Normal_vaccin_inenten

De vaccinatiegraad voor het HPV-vaccin daalt. Hoogleraar epidemiologie Roel Couthino denkt dat het tijd is om het Rijksvaccinatieprogramma nog eens goed te bekijken om daar vervolgens onpopulaire vaccins uit te halen. De inenting tegen baarmoederhalskanker zou naar de huisarts verplaatst kunnen worden. Dit meldt de Volkskrant. 

“Het HPV-vaccin is een heel goed vaccin met weinig bijwerkingen. Maar de realiteit is dat maar 45 procent van de tienermeisjes zich laat inenten. Bij zulke lage aantallen moet je je afvragen: hoort het wel in het Rijksvaccinatieprogramma? Of zet je in op de vaccins die je ongelooflijk belangrijk vindt voor de volksgezondheid, en beid je andere vaccins aan via de huisarts?”, aldus Couthino in de Volkskrant. De vaccins tegen hepatitis-B en polio zouden wat hem betreft ook het programma kunnen.

Prikken in persoonlijke omgeving huisarts

Hoogleraar Jos van der Meer ziet wel heil in het voorstel van Couthino,vooral omdat meisjes zich dan niet meer massaal hoeven te melden in een sportzaal. Van der Meer is mede-auteur van een nieuw beleidsstuk over het Rijksvaccinatieprogramma, waarin ook wordt gepleit voor het stellen van prioriteiten: wat zijn nu echt de belangrijkste vaccins? 

HPV-vaccin te belangrijk

Het HPV-vaccin is dusdanig belangrijk dat het niet uit het pakket gehaald moet worden, vindt Hans van Vliet, hoofd Rijksvaccinatieprogramma bij het RIVM. Jaarlijks overlijden zo’n tweehonderd vrouwen aan baarmoederhalskanker. De prik voorkomt honderden extra gevallen. In Australië komt HPV bijna niet meer voor dankzij het programma daar. Bovendien beschermt de prik niet alleen het meisje zelf, maar ook toekomstige bedpartners.

Vaccin voor jongens

Momenteel onderzoekt de Gezondheidsraad of het HPV-vaccin ook aan jongens aangeboden moet worden omdat zij op hun beurt het virus kunnen overdragen aan vrouwen. Heel soms kunnen zij er ook kanker door krijgen, maar dan in de keel, anus of penis.

Binnenkort lanceert het Europese instituut voor volksgezondheid een website voor artsen waar zij informatie kunnen delen. Verschillende wetenschappers werken tegelijkertijd aan nieuwe vaccins die nog beter moeten zijn dan de huidige en niet via een prik het lijf inkomen maar via bijvoorbeeld een pil. 

Door: Redactie Nationale Zorggids