Normal_kind__overgewicht__dik__afvallen__buik__obesitas__gezondheid

Scholen in Zuid-Limburg komen in actie om de kinderen een gezonde lunch en meer beweging aan te bieden nu blijkt dat de regio het ongezondst is van heel Nederland. De Volkskrant onderzocht hoe gezond mensen leven en hun eigen welzijn ervaren en bracht dit in kaart. Zuid-Limburg scoorde zeer slecht, met veel overgewicht en gezondheidsklachten. Een gezonde maaltijd op school moet niet alleen lichamelijk effect hebben, maar ook de kinderen leren hoe zij zelf betere keuzes kunnen maken. Dit meldt Volkskrant.

Op de interactieve gezondheidskaart van Volkskrant kunnen verschillende opties aangeklikt worden, zoals de mate van overgewicht en stevige drinkers. Hoe roder de kaart, hoe meer mensen in die regio of gemeente hiermee kampen. Het dieprode Zuid-Limburg geeft de schrijnende situatie goed weer. Onderwijsstichting Movare en drie andere scholen voeren daarom maatregelen in om de leerlingen een gezonde leefstijl aan te leren. Marco Reumkens, projectcoördinator bij Movare, ontwikkelde samen met Maastricht University en de provincie het programma Gezonde Basisschool van de Toekomst.

Extra schooltijd

De schooldagen zijn met 1 uur per dag verlengd, en met 45 minuten voor de woensdag. Deze tijd wordt gebruikt om de kinderen een gezonde lunch voor te zetten en als extra beweegmoment. Die gezonde lunch is hard nodig, want kinderen komen met pizzapunten, worstenbroodjes en flessen AA-drank naar school. De verzorgde lunch kost 3,50 euro per kind en dit bedrag wordt momenteel door de provincie betaald. Het moet op een gegeven moment door ouders betaald worden. Dat zou nog voor problemen kunnen zorgen, omdat het voormalig mijngebied bovengemiddeld veel armoede kent.

BMI is gedaald

Aanvankelijk waren de ouders niet blij met de bemoeienis van scholen. Zij waren bang de regie over hun kind kwijt te raken. Nu zien zij echter de voordelen, bijvoorbeeld dat kinderen op school dingen proberen te eten die zij thuis direct zouden weigeren. Zuid-Limburg als regio kent van vroeger weinig autonomie. Geldzaken werden voor de mijners gedaan en het opleidingsniveau ligt onder het landelijke gemiddelde. Kinderen erven de gewoonten en gezondheidsklachten van hun ouders. Door hen op school te leren gezond te eten en voldoende te bewegen, kunnen problemen verminderd worden in hun verdere leven. In de looptijd van het project is de BMI van de kinderen op de deelnemende scholen gedaald. Op niet-deelnemende scholen steeg de BMI juist.

Door: Nationale Zorggids