Kinderombudsvrouw: laat kwetsbare jongeren eerder weer naar school gaan

Als het aan Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer ligt, gaan jongeren eerder dan 1 juni weer terug naar de middelbare school. De ombudsvrouw maakt zich zorgen over kwetsbare jongeren die opgroeien in een onveilige thuissituatie. Dit meldt dagblad Trouw.

Vanaf 11 mei kunnen scholieren uit het basisonderwijs weer naar school. Voor middelbare scholieren kan dit pas vanaf 1 juni. Dat duurt te lang volgens Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer.
 

Jongeren hebben sociale omgeving nodig voor identiteitsontwikkeling 

Voor pubers is de sociale omgeving, buiten de eigen familie om, belangrijk voor de ontwikkeling van de identiteit. De kinderombudsvrouw denkt dat het misschien een beter idee was geweest om scholieren uit het basisonderwijs later terug naar school te laten gaan en jongeren voorrang te geven: "Maar juist zij moeten nog weken thuisblijven, terwijl ze zich geleidelijk los moeten maken van hun ouders."
 

Duizenden jongeren uit beeld

Ook zijn er nu duizenden jongeren met wie geen contact is. Voor deze kwetsbare groep duurt de lockdown te lang. Kinderen met een moeilijke thuissituatie hebben thuis te weinig ondersteuning. Kalverboer: "Bijvoorbeeld omdat ouders een verstandelijke beperking hebben, er vanwege geldgebrek geen goede computer is en huiswerk lastig of zelfs onmogelijk wordt, of omdat het thuis onveilig is. Jongeren die het hierdoor al moeilijk hebben, lijden extra onder de lockdown."
 

Vragenlijst over kinderrechten

Twee weken geleden heeft de Kinderombudsman een vragenlijst over kinderrechten verspreid. Kwetsbare jongeren hebben vaker psychische klachten dan niet-kwetsbare jongeren, en er is thuis meer ruzie dan voor de lockdown. Zo blijkt uit de eerste resultaten. 
 

Oproep: 'de kwetsbaarste middelbare scholieren zo snel mogelijk terug naar school'

Kalverboer: "Daarom roep ik scholen en gemeenten op om ook de kwetsbaarste middelbare scholieren zo snel mogelijk terug te halen naar school. Minister Slob vraag ik de gemeenten en de scholen aan te spreken en te ondersteunen. De coronatijd mag de schoolcarrière van deze jongeren en hun perspectief naar volwassenheid niet blijvend beïnvloeden."
 
Door: Nationale Zorggids