Normal_zwanger__ouders__baby__in_verwachting

Zwangere vrouwen gaan vaak met vragen over voeding naar een kinderdiëtist. Ze willen graag weten hoe ze met voeding zwangerschapsklachten of zwangerschapsdiabetes kunnen voorkomen. Dat meldt NU.nl.

Vaak komt het erop neer dat een zwangere vrouw niet genoeg zuivel, groente of volkoren graanproducten eet, zegt kinderdiëtist Esther Konijn. Ze raadt het vrouwen aan om daar een gebalanceerd voedingspatroon in aan te houden, inclusief visvetzuren. Ook is het verstandig om tijdens de zwangerschap foliumzuur en vitamine D te slikken.

“Zorg dat er voldoende kleur op je bord te zien is. Hoe gevarieerder je eet, hoe groter de kans is dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt”, vult diëtist Renate de Schaap aan. De diëtisten ontkennen dat zwangere voor twee moeten eten. Ze hebben slechts iets meer voedingsstoffen nodig dan niet zwangere vrouwen, en dat is met name zo omdat ze meer energie verbruiken. Dus een extra boterham of een iets groter avondmaal is voldoende.

Er zijn steeds meer zwangere vrouwen met overgewicht of obesitas. Hoewel het onverstandig is om te lijnen tijdens de zwangerschap, is het wel belangrijk dat zij minder suikers binnenkrijgen en minder wit brood eten. “Dat kan de kans op zwangerschapsdiabetes vergroten, wat zeker van toepassing is bij vrouwen bij wie diabetes in de familie zit. We zien steeds vaker dat zwangere vrouwen een te hoog bloedsuiker hebben”, aldus De Schaap. 

Door: Redactie Nationale Zorggids