Normal_pil_anticonceptie_voorbehoedsmiddel

Anderhalve week geleden meldde NOS al een tekort aan de anticonceptiepil microgynon 30 en de merkloze varianten daarop in Nederland. Uit rondgang van de nieuwszender blijkt dit tekort te zijn ontstaan door een toevalligheid. Bij vier van de zeven leveranciers zijn tegelijkertijd leveringsproblemen ontstaan. Deze problemen zijn gemeld bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, maar niet iedere leverancier deed dat op tijd. Dit meldt NOS. 

Het is nu aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) om te beslissen of er maatregelen genomen moeten worden tegen de leveranciers die te laat melding maakten van de leveringsproblemen.

Micycrogynon 30 is de populairste pil en wordt voorgeschreven aan het gros van de vrouwen. Er zijn ook merkloze versies van op de markt, met als werkzame stoffen ethinylestradiol/levonorgestrel. Vrouwen die dringend aan een nieuwe strip moeten beginnen zouden mogelijk kunnen overstappen op een andere pil, maar dat kan voor bijwerkingen zorgen omdat de hoeveelheid hormonen anders is. Ook kan er gekozen worden om tijdelijk een alternatieve vorm van anticonceptie toe te passen, zoals condooms. Naast anticonceptie wordt microgynon 30 ook voorgeschreven om acne en menstruatiekrampen te verminderen bij jonge meisjes en vrouwen.

Naar verwachting zijn de tekorten eind september weer opgelost. 

Door: Redactie Nationale Zorggids