Normal_logo_groenlinks

GroenLinks wil via een wetswijziging bewerkstelligen dat gemeenten in de toekomst zelf beslissen of ze de jeugdzorg en thuiszorg willen aanbesteden. Volgens de linkse partij werkt dat een ongewenste concurrentie in de hand die leidt tot te lage prijzen. Dat meldt Skipr.

Gemeenten moeten zorg inkopen voor inwoners. Ze zijn verplicht om een deel van deze zorg, onder meer de thuiszorg en jeugdzorg, via aanbestedingen binnen te halen. Dat betekent dat diverse zorgaanbieders binnen de sector hun prijs voor zorg doorgeven aan de gemeente, waarna deze beslist wie zorgtaken in de gemeente op zich krijgt.

GroenLinks vindt dat de prijzen hierdoor te laag worden en dat aanbestedingen te bureaucratisch zijn. Bovendien kan een patiënt nog een langdurige relatie met een zorginstelling aangaan als deze na een jaar weer verdwijnt omdat het de aanbesteding heeft verloren.

Hugo de Jonge kwam eerder als wethouder in Rotterdam nog in actie tegen aanbesteden, maar als minister van volksgezondheid moet hij nu eerst bekijken wat hij kan betekenen voor gemeenten. Als het moet is hij van plan om naar Brussel te gaan en daar in gesprek te gaan over het huidige aanbestedingsbeleid. 

Door: Redactie Nationale Zorggids