Normal_ouderen__wandelstok

Slechts 18 procent van de Nederlanders vraagt aan oudere familieleden of zij hulp nodig hebben tijdens warme dagen. Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. Negen procent van de Nederlanders gaat bij oudere buurtgenoten na of zij extra hulp kunnen gebruiken in warme dagen. Bij hitte zijn het juist ouderen die risico lopen; uitdroging en oververhitting liggen op de loer. Het Rode Kruis roept Nederlanders op om na te gaan of oudere familieleden en ouderen in de omgeving hulp kunnen gebruiken. Mocht het Nationaal Hitteplan geactiveerd worden, dan staan hulpverleners van het Rode Kruis ook klaar om te helpen. Dat meldt het Rode Kruis. 

Ouderen ervaren minder snel een dorstprikkel terwijl zij wel genoeg moeten drinken om het vochtpeil op balans te houden. Tegelijkertijd zijn zij in sommige gevallen afhankelijk van hulp van anderen en is het daarom handig als iemand meekijkt hoe het huis goed koel kan blijven.

“Met ons burgerhulpnetwerk hebben wij al vaker mensen geholpen wanneer het Nationaal Hitteplan geactiveerd was. We geven tips en kijken of er aanpassingen in huis nodig zijn om het zo koel mogelijk te houden”, zegt Nico Zuurmond, Manager Nationale Hulp van het Rode Kruis. “We zien dat het nodig is; tijdens een eerdere hulpactie werd het duidelijk dat een vrouw ’s nachts nog onder een winterdekbed sliep, terwijl het ruim boven de 30 graden was.”

Het Rode Kruis roept familie en kennissen van kwetsbare ouderen op om tijdens warme dagen extra op de ouderen te letten. Zo is het raadzaam samen door het huis te gaan en te kijken of er voldoende maatregelen zijn genomen om het huis koel te houden. Ook belangrijk is dat er genoeg wordt gedronken. Daarnaast is luchtige kleding van belang en is het goed om zware inspanning tijdens de warmste uren van de dag te vermijden. Ook is het goed om na te gaan of er extra gelet moet worden op medicatie die wordt ingenomen, omdat sommige medicijnen invloed hebben op de vochthuishouding.

Mocht het Nationaal Hitteplan van kracht gaan komende week, dan gaat het Rode Kruis met haar burgerhulpnetwerk Ready2Help op pad om hulp te bieden aan ouderen.

Door: Redactie Nationale Zorggids