Normal_hersens__hoofd

De ziekte van Alzheimer is mogelijk te voorkomen, of in ieder geval te verlichten, door het cholesterolgehalte in de hersenen te verlagen. Het blijkt namelijk dat cholesterol dat zich ophoopt in de hersenen, wat accumulatie van alzheimereiwitten zoals het tau-eiwit en amyloid-eiwitten tot gevolg heeft. Door ophoping van deze eiwitten, verstoort de communicatie tussen hersencellen. Wanneer deze dan afsterven, kan dementie ontstaan. Nu wetenschappers hebben ontdekt dat een lager cholesterolgehalte in de hersenen een oplossing kan zijn, wordt hard gewerkt aan een cholesterolremmer die specifiek hiervoor gebruikt kan worden. Dit meldt de Telegraaf. 

Onderzoeker Rik van der Kant van de Vrije Universiteit van Amsterdam vertelt dat hij samen met andere onderzoekers levende hersencellen nodig hadden. Ze gebruikten hiervoor stamcellen afkomstig van de huid van Alzheimerpatiënten en hebben deze kunnen herprogrammeren tot hersencellen.

Vervolgens testte de onderzoeksgroep meer dan 1.600 bestaande medicijnen op deze hersencellen en hieruit bleek dat cholesterolverlagers ophoping van het tau- en amyloid-eiwit tegengaan. Eén medicijn, een hiv-medicijn genaamd Efavirenz, sprong eruit als potentieel middel tegen Alzheimer. Efavirenz wist namelijk de hersenen te bereiken. 

Door: Nationale Zorggids