Normal_hand_oudere

Ouderen op de Nederlands Caribische eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius leven vaak in flinke armoede. Een paar honderd van deze ouderen hebben thuis geen eten en kunnen niet in de dagopvang terecht voor een maaltje omdat er daar geen plek voor hen is. Nationale Ombudsman Reinier van Zuthphen maakt zich grote zorgen, want deze ouderen hebben moeite met overleven. Dit meldt NOS. 

In Caribisch Nederland betaalt men vaak twee keer zo veel voor eerste levensbehoeften als in Nederland. Ouderen daar krijgen echter een flink lagere AOV-uitkering (AOW in Nederland). Gepensioneerden in Nederland kunnen maandelijks op zo’n 450 euro per maand meer rekenen dan de ouderen daar. Op Bonaire, Saba en Sint Eustatius kunnen ze de huur of hypotheek niet betalen en moeten ze gezond eten als groente en fruit laten liggen. Veel ouderen wonen bij familie in en voelen zich overdag eenzaam.

Nina den Heyer is gedeputeerde op de Caribische eilanden is blij dat er aandacht is voor de paar duizend ouderen die in armoede leven. “Hoe moeilijk kan het zijn om de AOV op te trekken naar een aanvaardbaar en al uitgerekend niveau. Bedrijven zouden een verplichte pensioenvoorziening voor hun personeel moeten aanbieden”, zo pleit ze voor de toekomstige ouderen. Als het aan Ombudsman Van Zutphen ligt, komt Nederland nu in actie. Het lijkt hem een goed plan om in Den Haag een plan te trekken en alle ministeries met een taak Caribisch Nederland beter te laten maken.

Door: Nationale Zorggids