Normal_rss_entry-284624

Dat zestigers die het coronavaccin van AstraZeneca hebben geweigerd een ander vaccin aangeboden krijgen, is wat de ANBO betreft "goed nieuws" voor de mensen die het uit angst hebben afgeslagen. Aan de andere kant "kan het ook wel een belediging zijn voor mensen die zich wel hebben laten vaccineren met AstraZeneca, vaak vanuit hun verantwoordelijkheidsgevoel", zegt een woordvoerster van de ouderenbond.

"Mensen hadden de keuze niet en dachten vaak: ik doe het toch maar. Terwijl er ook genoeg 60-minners waren die wél geprikt wilden worden met AstraZeneca", zegt de woordvoerster. Ze voegt eraan toe dat het vaccinatiebeleid wel erg vaak wijzigt. "Dat zorgt voor onduidelijkheid." Uiteindelijk vindt de ANBO het belangrijkste dat de vaccinatiegraad zo hoog mogelijk wordt.

Dat laatste vindt ook de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) van het grootste belang. "Wij zijn ervoor dat zoveel mogelijk mensen gevaccineerd worden. Daar hebben huisartsen zich voor ingezet en dat blijven ze doen", zegt een woordvoerder. Huisartsen hebben veel werk verzet om het AstraZeneca-vaccin toe te dienen aan hun patiënten. "Dit zat eraan te komen", reageert hij op het bericht dat minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid dinsdag bekend gaat maken vanaf wanneer de zestigers die hebben gepast voor AstraZeneca zich alsnog kunnen laten vaccineren tegen het virus.

Bijwerkingen

De Jonge stuurt zijn brief later op dinsdag naar de Tweede Kamer. Hij maakte maandagavond voor de camera van RTL Boulevard duidelijk dat hij "wil kijken of we de mensen die zorgen hadden over AstraZeneca een ander aanbod kunnen doen". Hij zei erbij dat hij dat aanbod wil doen "als de mensen in de goede volgorde hun prikken hebben gehad". Dat zou betekenen dat mensen tussen de 60 en 64 jaar die hun eerste kans op vaccinatie lieten schieten nu achteraan de rij moeten aansluiten.

De Jonge benadrukte nog eens dat het vaccin van AstraZeneca "goed en veilig" is. Een deel van de mensen van 60 tot en met 64 jaar vertrouwde daar niet meer op na de berichtgeving over trombose en een tekort aan bloedplaatjes, een bijwerking die zich bij minder dan een op de 100.000 mensen die het vaccin krijgen voordoet. Meestal is het ziektebeeld behandelbaar, maar ongeveer 1 op de miljoen mensen overlijdt, schatten deskundigen.

Zowel huisartsen als de ANBO krijgen nog altijd veel vragen over de verschillende vaccins en de risico's die ermee verbonden zijn. De LHV ziet ondanks de weerstand tegen AstraZeneca dat ook veel zestigers uiteindelijk overstag gingen toen ze zagen dat mensen in hun omgeving zich ermee lieten inenten. Het is nog onduidelijk hoe groot de groep weigeraars precies is, want de registratie is incompleet door "technische problemen".

Door: ANP