Logo_zzp

80.000 zelfstandigen in de zorgsector worden sinds oktober 2013 uitgesloten van mogelijkheden om hun dienstverlening te kunnen uitoefenen door de Belastingdienst. Stichting ZZP Nederland en FNV Zelfstandigen bundelen hun krachten om de zelfstandige in de zorgsector te helpen met de problemen die ontstaan zijn door de Belastingdienst. Dat melden zij in een gezamenlijk persbericht.

In oktober 2013 werd bij een controle van een bemiddelaar in de zorg vastgesteld dat de door de bemiddelaar gebruikte contracten feitelijk een loondienstverband inhoudt. Hierop heeft de Belastingdienst van iedereen die ingeschreven stond bij het bureau de VAR-verklaring ingetrokken, ongeacht of men via dit bureau gewerkt had of niet. De Belastingdienst heeft geen enkele actie ondernomen tegen het bemiddelingsbureau.

Volgens de ZZP-organisatie is er sindsdien een 'heksenjacht' op de ZZP'er in de zorg ontketend. Iedereen die in de zorg werkt ontvangt nu van de Belastingdienst een VAR-loon, ongeacht wat men invult. Zelfstandigen in de zorg zonder een VAR-WUO (winst uit onderneming) zijn kansloos bij het aangaan van opdrachten. Hierdoor dreigen 80.000 zelfstandigen zonder inkomen te komen.

FNV Zelfstandigen en Stichting ZZP Nederland vinden deze handhaving niet gestoeld op feiten en hebben protest aangetekend bij de Belastingdienst en het verantwoordelijke ministerie van Financiën. Zowel de Belastingdienst als de voormalig staatssecretaris blijven bij hun interpretatie van de belastingwetten.

Inmiddels hebben de zelfstandigenorganisaties een notitie hierover geschreven en contact gezocht met Tweede Kamerleden die verontwaardigd reageerden op de onterechte handhavingsstrategie van de Belastingdienst waarbij de ZZP'ers kansloos zijn. Er is op korte termijn een overleg gepland met de Kamerleden om te komen tot een snelle en praktische oplossing.

© Nationale Zorggids