Normal_stethoscoop_tuchtcollege_hamer

Een huisarts handelde in strijd met de euthanasiecode en de richtlijn van KNMG toen hij wegliep van een patiënt die net een dodelijk drankje had ingenomen. Hoewel het op verzoek van de patiënt gebeurde en de euthanasie zonder problemen verliep, had de arts het huis niet mogen verlaten, zegt de Regionale Toetsingscommissie Euthanasie. Dit meldt Trouw.

Bij een euthanasie kunnen complicaties optreden. In dit geval had de patiënt bijvoorbeeld het drankje kunnen uitbraken. Patiënten mogen een arts vragen om te vertrekken, maar hij had naar een andere kamer in het huis moeten lopen. De huisarts zegt hiervan niet op de hoogte te zijn geweest en bovendien was zijn praktijk nog geen vijf minuten verwijderd van het huis van de patiënt.

Meldingsformulier met tegenzin ingevuld

Artsen zijn verplicht om bij euthanasie een meldingsformulier in te vullen, maar dit deed hij pas – met tegenzin - toen de toetsingscommissie erom vroeg. De huisarts vond dat zijn dossier al voldoende informatie bevatte, echter is de toetsingscommissie het daar niet mee eens. Een mondelinge toelichting geven weigerde de arts en in de eerste instantie deed hij hetzelfde met het meldingsformulier.

De huisarts stopt binnen nu en een jaar met zijn werkzaamheden. “Voor iemand die zo grote weerzin toont tegen de wettelijk geregelde verplichting om (…) een zorgvuldige verantwoording af te leggen, is in ieder geval de enige juiste gevolgtrekking om zich in de toekomst van deze handelingen te onthouden”, aldus de toetsingscommissie. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat strafrechtelijke vervolging overwegen. 

Door: Nationale Zorggids