Normal_handen_verpleging

Mensen met zware beroepen zoals verpleegkundigen, bouwvakkers, metaalarbeiders en vrachtwagenchauffeurs moeten recht krijgen op vervroegde AOW op 66-jarige leeftijd. "Het kabinet zal hiervoor wel de knip moeten trekken", betogen drie werkgeversvoorzitters Hans de Boer (VNO-NCW), Jacco Vonhof (MKB-Nederland) en Marc Calon (LTO Nederland) in een interview met De Telegraaf.

"Laten we zo’n lijst met beroepen maken die eerder met pensioen kunnen”, zegt De Boer. De werkgevers willen met dit gebaar aan de vakbonden proberen om de vastgelopen de pensioenonderhandelingen weer vlot te trekken. VNO-NCW riep vorige maand al de vakbonden op snel weer om de tafel te komen voor pensioenoverleg.

De werkgevers vinden dat mensen met een zwaar beroep die eerder met pensioen gaan, geen AOW-premie meer zouden hoeven te betalen. "Dat scheelt die mensen in een zwaar beroep netto een paar honderd euro per maand", aldus de werkgevers.

Landelijke actiedag

De FNV vindt dat niet alleen voor zware beroepen, maar voor iedereen de AOW-leeftijd op 66 moet worden bevroren. Ook moet de boete op eerder stoppen met werken worden geschrapt. De voorgestelde lijst met zware beroepen levert een probleem op, zegt pensioenonderhandelaar Tuur Elzinga: "Het is heel moeilijk om daar een goeie definitie voor te vinden."

De vakbonden FNV, CNV en VCP organiseren op 18 maart een landelijke actiedag voor een goed pensioen.

Door: ANP