Normal_geld

(Novum) - Zorgverzekeraar CZ moet patiënten van verslavingskliniek Momentum een vergoeding blijven geven van driekwart van het marktconforme tarief. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch dinsdag bepaald. Het hof volgt daarmee het vonnis van de rechtbank in Breda van drie maanden geleden.

CZ verlaagde de vergoeding voor niet-gecontracteerde zorgaanbieders zoals Momentum aan het begin van dit jaar naar de helft van het marktconforme tarief. De verzekeraar wil verzekerden op die manier een financieel zetje geven in de richting van zorgaanbieders waarmee CZ wel een contract heeft. Het Brabantse Momentum spande daarop een kort geding aan tegen de zorgverzekeraar en won.

CZ bleef in het hoger beroep vasthouden aan de Zorgverzekeringswet, waarin staat dat een zorgverzekeraar zelf de hoogte van de vergoeding mag kiezen als een patiënt voor een niet-gecontracteerde zorgaanbieder kiest. Daarbij wordt wel gewezen op het zogeheten hinderpaalcriterium, wat inhoudt dat het voor patiënten mogelijk moet blijven om voor een niet-gecontracteerde verzorger te kiezen.

Door patiënten een vergoeding van vijftig procent te bieden creëert CZ volgens het hof een 'feitelijke hinderpaal'. Veel van de patiënten van Momentum hebben volgens de rechter namelijk weinig te besteden en zouden zich vanwege de lagere vergoeding niet meer voor een behandeling bij een niet-gecontracteerde zorginstelling kunnen kiezen.