Normal_geld_briefgeld_munten

Dat het eigen risico omhoog gaat in 2018, zou te wijten zijn aan de steeds verdere vergrijzing van de bevolkingen en innovaties in de zorg. Dit stelt hoogleraar gezondheidsrecht Martin Buijsen. Ook dure medicijnen drijven de kosten in de zorg flink omhoog, wat er voor zorgt dat iedereen zijn steentje bij moet dragen om de zorg betaalbaar te houden. Dit meldt NOS.

Hoewel het kabinet bepaalt wat er door de basisverzekering vergoed wordt, zijn het de zorgverzekeraars die beslissen hoe hoog de zorgpremie het volgende jaar wordt. Onderling verschil tussen de aanbieders is minimaal, maar per jaar gaat de premie vaak toch een aantal euro’s omhoog. In 2018 zal ook het eigen risico stijgen, wat afgelopen jaar niet het geval was. Nu betaalt iemand die medische kosten maakt zelf nog 385 euro en volgend jaar wordt dit 400 euro, zo blijkt uit conceptstukken voor Prinsjesdag. De hoogte van het eigen risico wordt vastgesteld door het kabinet.

Er is veel kritiek geuit op het verhogen van het eigen risico. Zo wordt gevreesd dat mensen met een laag inkomen en een hoge zorgvraag het geld niet meer kunnen opbrengen. Dit zou kunnen leiden tot zorgmijding, waarbij iemand kiest zich niet te laten behandelen door de kosten die daaraan verbonden zijn. Volgens cijfers van het NIVEL onderzoeksinstituut is daar echter nog maar weinig sprake van. Sinds de invoering van het eigen risico in 2013 zijn er niet opeens meer zorgmijders, maar specialisten zeggen in de praktijk een ander beeld te zien. 

“Het is goed dat we de laatste jaren steeds meer gaan inzien dat goede zorg niet gratis is”, stelt Buijsen. Hij zegt dat de gezondheidszorg in Nederland van goede kwaliteit is en dat de wachttijden over het algemeen kort zijn. Om deze goede zorg in de toekomst te kunnen blijven bieden, is het volgens de hoogleraar noodzakelijk om de premies en het eigen risico te verhogen.

Door: Redactie Nationale Zorggids