Normal_geld_portemonnee

Zorgverzekeraar Menzis stopt in ongeveer dertig gemeenten met het aanbieden van een collectieve zorgverzekering. Een beslissing die voor teleurstelling zorgt in onder meer Barneveld en Apeldoorn. De ChristenUnie in Apeldoorn heeft vragen, want de zorgverzekeraar verlengde de contracten per 1 januari 2018 nog voor een periode van vijf jaar. Nu stopt dit contract plotseling, met ingang van 1 januari 2019. Dat melden Apeldoorndirect en Barneveldsekrant.nl. 

In Barneveld loopt het eenjarige contract af. Menzis heeft besloten deze niet te verlengen. Maar voor zolang er geen alternatief is, geldt 2019 als overbruggingsjaar. “We begrijpen namelijk dat dit besluit onrust kan veroorzaken. Dat hebben we vooraf ook wel ingezien. Daarom willen we Barneveld de tijd geven om voor een goede overdracht te zorgen”, aldus Menzis.

Collectieve zorgverzekeringen in grote regio’s lopen goed, maar in kleinere regio’s zijn dergelijke afspraken moeilijker te maken en bovendien ook duurder, zegt de zorgverzekeraar. Barneveld werkte sinds 2015 samen met Menzis, die toen de collectieve zorgverzekeringen overnam van Agis.

In Apeldoorn heerst vooral verwarring, omdat het vijfjarige contract zomaar ontbonden wordt. Hier is juridische grondslag voor, zo blijkt. De ChristenUnie wil weten waarom er aan het begin dit jaar nog vol overtuiging een meerjarig contract werd ondertekend en nu ineens wordt beëindigd. In februari bleek de collectieve zorgverzekering daar nog zeer succesvol. In drie jaar tijd is het aantal verzekerden met 60 procent gegroeid. Hoewel de collectiviteitsverzekering gunstig uit kan pakken voor mensen met een chronische ziekte of handicap, is het over het algemeen een hogere premie dan de meeste zorgverzekeringen. 

De gemeenten Apeldoorn en Barneveld gaan samenwerken met andere gemeentes in de regio om samen een oplossing te zoeken voor het vertrek van Menzis. 

Door: Redactie Nationale Zorggids