Beeld: VGZ

Het Catharina Ziekenhuis heeft met ‘Thuiszorg niet nodig met een stoma’ dinsdagavond de gouden Zinnige Zorg Award 2019 gewonnen. Door je stoma zelf te behandelen, kunnen patiënten eerder naar huis en zijn ze niet afhankelijk van thuiszorg. Het ziekenhuis heeft de cijfers omgedraaid: vroeger gingen negen op de tien patiënten naar huis mét thuiszorg, nu gaan negen op de tien patiënten naar huis waarbij thuiszorg niet nodig is. Dit meldt zorgverzekeraar VGZ. 

Met de awards erkent zorgverzekeraar VGZ de inspanning van zorgverleners om te komen tot zinnige zorg. Dat is betere zorg met meer aandacht voor de patiënt tegen lagere kosten, gedragen door zorgaanbieders.

Ruim 11.000 mensen bepaalden mede de winnaars van de Zinnige Zorg Award

Het Nederlandse publiek stemde dit voorjaar op negen zorgvernieuwingen die de zorg vooruit helpen én betaalbaar houden. Een vakjury bestaande uit Ab Klink (Lid Raad van Bestuur Coöperatie VGZ), Dianda Veltman (Directeur / Bestuurder Patiëntenfederatie Nederland), Marieke Oldewarris (Directeur De Vierstroom en met Verpleeghuis Thuis de winnaar van de gouden Zinnige Zorg Award 2018) en Geesje Benthem (Ledenraad Coöperatie VGZ) beoordeelde de vijf initiatieven die na de publieksronde als finalist overbleven.

‘Thuiszorg niet nodig met een stoma’ bleek dinsdag tijdens de finale van de Zinnige Zorg Award bij VGZ in Arnhem het meest veelbelovende initiatief en won daarmee – naast de gouden award - 10.000 euro. Met de prijs kan de winnaar verder werken aan innovatie in de zorg.

Initiatief klopt van begin tot aan het eind

Volgens de jury klopt dit initiatief van begin tot aan het eind. “Het belang van de patiënt staat duidelijk voorop en als je het voor elkaar krijgt om vier maanden thuiszorg te besparen, dan ben je volgens ons de terechte winnaar van deze gouden Zinnige Zorg Award”, aldus Marieke Oldewarris namens de jury. Ook roemde de jury de systematische aanpak vanaf de start, de vermindering van complicaties, de duidelijke kostenbesparing én de eenvoud waarmee het initiatief kan worden overgenomen. 

Zilver & brons

Het Albert Schweitzer Ziekenhuis sleepte dinsdag een zilveren award en 5.000 euro in de wacht met het initiatief ‘Zorg aan huis voor patiënt met kanker bij toedienen medicijnen’. De bronzen award en 2.500 euro waren voor Radboudumc met ‘Geen algehele narcose voor angstige patiënten’.

Door: Nationale Zorggids
Beeld: VGZ