Normal_geld_medicijnen

Veel Nederlanders hebben onvoldoende kennis van belangrijke basisprincipes uit ons zorgstelsel. Gemiddeld scoren Nederlanders een 4,9. Zo gaat 79 procent ervan uit dat hun zorgverzekering in 2020 dezelfde dekking biedt als in 2019, terwijl de polisvoorwaarden ieder jaar veranderen. Ook heeft 44 procent van de Nederlanders geen idee wat voor basisverzekering hij of zij heeft en weet de helft niet dat je met een restitutieverzekering niet alles vergoed krijgt. Dit blijkt uit een representatief onderzoek dat vergelijkingssite Pricewise al sinds 2015 jaarlijks laat uitvoeren onder duizend respondenten. 

Weinig zorgkennis leidt tot onverwachte zorgkosten

Eén derde van de Nederlanders te maken gehad met onverwachte zorgkosten afgelopen jaar. Deze kosten waren voor meer dan de helft hoger dan 250 euro. In 43 procent van de gevallen was er sprake van onverwachte zorgkosten, omdat men niet wist dat deze buiten de dekking van de verzekering vielen. Voor 27 procent was het onbekend dat gemaakte zorgkosten onder het eigen risico vielen en bij 23 procent was de reden dat de verzekeraar geen afspraken had met de gekozen zorgverlener, waardoor slechts een deel van de kosten werd vergoed.

Onvoldoende kennis basisverzekering

44 procent van de Nederlanders weet niet welk type basisverzekering hij of zij heeft. Slechts 51 procent weet bijvoorbeeld dat je met een naturaverzekering minder keuzevrijheid hebt bij ziekenhuizen, huisartsen en fysiotherapeuten. Sowieso heerst er onwetendheid over wat wel en niet vergoed wordt vanuit de basisverzekering. Zo weet een groot gedeelte niet dat anticonceptie voor jongeren (18-21 jaar), een stoppen-met-rokencursus en incontinentiemateriaal worden vergoed vanuit de basisverzekering.

Verwarring: eigen risico versus eigen bijdrage

Ook het eigen risico blijft voor velen onduidelijk: zo weet 44 procent niet dat het eigen risico alleen voor zorg uit de basisverzekering geldt. Slechts 28 procent weet dat het niet geldt voor kraamzorg. Verder weet slechts 36 procent dat je voor sommige medische kosten naast het eigen risico ook een eigen bijdrage moet betalen. Over het eigen risico an sich is de meerderheid het eens: 69 procent vindt dat dit afgeschaft moet worden en bij 65-plussers is dit zelfs 80 procent. Van deze leeftijdsgroep verwacht dan ook 68 procent het eigen risico dit jaar op te maken. Van alle respondenten verwacht maar 38 procent het eigen risico op te maken.

Door: Nationale Zorggids