Normal_zorgverzekering_geld_stethoscoop

Nederlanders die veel verdienen, kiezen vaker voor een verhoogd eigen risico dan mensen met een laag inkomen. En dat terwijl ook zij kunnen profiteren van een hoger eigen risico, mits zij in goede gezondheid verkeren. Onderzoek van Johannes Spinnewijns die de gegevens van het CBS erbij haalde, laat zien dat 12 procent van de verzekerden bereid is te kiezen voor een hoger eigen risico, terwijl 60 procent er baat bij zou kunnen hebben. Dit meldt Trouw. 

Spinnewijns en zijn mede-onderzoekers denken dat de meeste mensen kiezen voor het standaard eigen risico van 385 euro, simpelweg omdat die keuze als eerste zichtbaar is. De meeste mensen die kiezen voor een extra vrijwillig eigen risico, zijn degenen die eigenlijk altijd gezond zijn en een hoog opleidingsniveau hebben. Zij kiezen hier drie keer vaker voor dan mensen die ook altijd gezond zijn maar enkel een middelbareschooldiploma hebben.

Volgens de onderzoekers is dit gegeven ook zichtbaar in verschillende inkomenshuishoudens: de ‘slechte keuzes’ worden vaker gemaakt door mensen die gemiddeld per jaar zo’n 39.000 euro verdienen en de betere keuzes worden gemaakt door huishoudens met een inkomen van 110.00 euro. 

Door: Nationale Zorggids