Normal_portemonnee__geld__betalen

Ruim een kwart van de Nederlanders heeft het afgelopen jaar een bezoek aan een zorgverlener uitgesteld door het coronavirus. Van deze groep durfde 36 procent niet naar het ziekenhuis te gaan vanwege angst om corona op te lopen. Over het algemeen meed één op drie Nederlanders het ziekenhuis bij niet dringende complicaties om het risico op een coronabesmetting te voorkomen, blijkt uit onderzoek van online vergelijker Pricewise onder 2.000 Nederlanders, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. Dit meldt Pricewise.

Vorig jaar vonden zeven op de tien Nederlanders het onterecht als de zorgpremie in 2021 zou stijgen door corona. Toch ziet het ernaar uit dat dit komend jaar gebeurt. Volgens Suzanne Löwik, specialist zorgverzekeringen bij Pricewise, is het lastig te zeggen wat de daadwerkelijke premieverhoging wordt.

“We weten in ieder geval al dat er ruimte is vrijgemaakt voor het verhogen van de salarissen van het zorgpersoneel. Wat hier nog bij komt, wordt in de komende anderhalve maand duidelijk. Extra zorgkosten worden door zowel de overheid als zorgverzekeraars opgevangen en dat zullen we mogelijk terugzien in de zorgpremie."

Uitgestelde zorg

"Naast die extra gemaakte coronakosten is het ook goed om in ons achterhoofd te houden dat er veel zorg is uitgesteld.  Aan de ene kant komen deze kosten nog, omdat de zorg wordt ingehaald. Aan de andere kant is het mogelijk dat er nog extra kosten bijkomen, doordat mensen door uitgestelde zorg meer last hebben gekregen van hun klachten en uiteindelijk duurdere zorg nodig hebben. We weten dus niet wat het effect gaat zijn op de lange termijn wanneer deze kosten ook nog doorberekend worden in de premie.”  

2022 wordt duur jaar 

Niet alleen de zorg wordt flink op de schop genomen in 2022. Afgelopen week bleek ook dat de energiebelasting vanaf 2022 hoger wordt, naast de hard stijgende gasprijzen. Volgens Löwik kan 2022 een duur jaar worden. “De stijging van de verplichte basispremie komt bovenop de vorige week aangekondigde stijging van de energiebelasting. De overheid compenseert de stijging van de basispremie van de zorgverzekering in ieder geval met een soortgelijke stijging van de zorgtoeslag. Mits je daarvoor in aanraking komt.”   

Door: Nationale Zorggids