Normal_universiteit_twente_ut

Studenten die afstuderen in de opleiding Technische Geneeskunde aan de Universiteit Twente vormen voortaan een nieuwe medische beroepsgroep. Vanaf vandaag wordt de beroepsgroep opgenomen in de Wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Dat meldt Skipr.

De bevoegdheid van de technisch geneeskundigen zal voor vijf jaar geldig zijn onder de beschermde titel van Klinisch Technoloog. Na deze periode worden hun medische handelingen geëvalueerd om de tijdelijke bevoegdheid om te zetten in een definitieve. Inmiddels zijn er 140 technisch geneeskundigen afgestudeerd. De Nederlandse Vereniging voor Technische Geneeskunde ( NVvTG) behartigt de belangen en bewaakt de kwaliteit van het handelen in de medische praktijk.

Door vernieuwingen en steeds complexer wordende medische technologie is de vraag naar medische professionals die technisch geschoold zijn sterk gegroeid. Opleidingsdirecteur Heleen Miedema: 'Reguliere geneeskunde opleidingen zijn niet technisch. En dat terwijl het vak van de dokter steeds technologischer wordt en nieuwe medisch-technische innovaties elkaar steeds sneller opvolgen. Onze afgestudeerden kunnen denken en werken als arts én als ingenieur.'

Technisch geneeskundigen onderscheiden zich van artsen door gebruik te maken van technische innovaties om de patiënt beter te maken. In 2003 werd de opleiding Technische Geneeskunde opgezet aan de Universiteit Twente.

© Nationale Zorggids