Normal_huisarts

De tarieven voor de huisartsenzorg worden dit jaar verhoogd. Naar verwachting zullen de tarieven voor inschrijvingen en consulten stijgen met gemiddeld 3,5 procent. Dat is minder hoog dan de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) in november had vastgesteld. Dit meldt Medisch Contact.

De tarieven van huisartsen moeten van minister Schippers van Volksgezondheid worden aangepast. Het basisinschrijftarief zal nu per kwartaal 14,61 euro worden (14,15 euro in 2013) en een consult gaat 9,01 euro kosten, dat was 8,67 euro in 2013.

Het doelmatig voorschrijven van huisartsen heeft minder opgeleverd dan was afgesproken in het convenant tussen Schippers en de LHV. Daarin was overeengekomen dat huisartsen in 2013 50 miljoen euro zouden bezuinigen door geneesmiddelen doelmatiger voor te schrijven. Deze maatregel heeft echter maar 26,6 miljoen euro opgeleverd en  de tariefstijging moet dit nu compenseren.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Schippers dat het resterende bedrag van 23,4 miljoen euro zal worden verrekend met de tarieven van de basishuisartsenzorg in 2014. Zij heeft de Nederlandse Zorgautoriteit opdracht gegeven om de tarieven aan te passen. 

© Nationale Zorggids