Normal_apotheek_apotheker

De informatie over het gebruik van medicijnen moet begrijpelijk worden gemaakt voor laaggeletterde patiënten. Apothekers en apotheekpersoneel gaan deze patiënten daarbij extra ondersteunen. Hierover wordt vandaag een convenant ondertekend door brancheorganisatie van apothekers KNMP en kenniscentrum Pharos.

Naar schatting dertig tot veertig procent van de Nederlandse bevolking neemt de voorgeschreven geneesmiddelen niet of niet goed in. Problemen met de therapietrouw komen in alle lagen van de bevolking voor, maar laaggeletterden en mensen met beperkte beheersing van het Nederlands zijn bijzonder kwetsbare groepen. De mondelinge en schriftelijke informatie die zij in de apotheek bij hun geneesmiddel ontvangen, wordt vaak niet begrepen. Laaggeletterden weten soms niet waarom zij een geneesmiddel moeten innemen, wat het effect van het geneesmiddel is of wat de eventuele bijwerkingen zijn. Ook hebben deze patiënten grote moeite met het correct innemen van geneesmiddelen, met veranderingen van vorm of kleur van geneesmiddelen, met het juiste tijdstip van inname en met (veranderingen in) de dosering.

Apotheker en voorzitter van de KNMP Rik van der Meer maakt zich daarover grote zorgen. 'Zonder extra zorg hebben deze patiënten het heel moeilijk. De apotheek is laagdrempelig. Daar komen laaggeletterden vaak het eerst naar toe met vragen over hun gezondheid. We gaan het apotheekpersoneel helpen om laaggeletterde patiënten de juiste zorg te bieden.'

Verkeerd geneesmiddelengebruik kan leiden tot onnodige ziekenhuisopnames. Dat is in de eerste plaats nadelig voor de patiënt in kwestie, maar het leidt ook tot een vermijdbare stijging van de zorgkosten.

© Nationale Zorggids