Normal_vaccine-in-leg_vaccinatie_been_wiki_-c_

Bijna een half miljoen Nederlandse reizigers gaat op reis naar bestemmingen waar gezondheidsrisico’s zoals hepatitis voorkomen zonder zich te laten inenten. Dit blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO, zo meldt Skipr.

Van de ondervraagde reizigers zegt 37 procent zich niet bewust te zijn van de noodzaak van vaccinatie. Veel van hen denken bij risicobestemmingen aan verre tropische landen, terwijl driekwart van de risicobestemmingen vrij dicht bij huis blijkt te liggen. Zo gelden Kroatië , Turkije, Egypte en Marokko bijvoorbeeld ook als risicobestemming waar reizigers te maken kunnen krijgen met infectieziekten.

Het aantal mensen dat zich laat inenten voor het maken van een reis gaat overigens wel omhoog. Van de ruim 1,4 miljoen Nederlanders die wel eens op vakantie gaat naar een gebied met een verhoogde risico op infectie laat 33 procent zich niet vaccineren. Dit is een verbetering ten opzichte van 2011, toen 39 procent zonder inenting op reis ging. Van de mensen die niet gevaccineerd zijn zegt driekwart vooraf niet te zijn geïnformeerd over mogelijke gezondheidsrisico’s.

© Nationale Zorggids