Normal_technische_studie_techniek_natuurkunde_elektronica

In de krimpregio Noordoost Fryslân is een goede afstemming op de arbeidsmarkt nodig. Regionale samenwerking tussen zorg en techniek is daarbij essentieel. Doekle Terpstra, aanjager van het Techniek- en Zorgpact vindt dat de regio hier goed op inspeelt. Dat meldt RTV Noordoost-Friesland.

Tijdens een netwerkbijeenkomst van de Gouden Driehoek, het samenwerkingsverband tussen overheid, onderwijs en ondernemers in Noordoost Fryslân, vertelde Terpstra dat de ontwikkelingen binnen de techniek zo snel gaan, dat er een groei van banen in de techniek verwacht wordt. “Het is de ruggegraat van de toekomst”, aldus Terpstra. Er is steeds meer vraag naar technisch geschoold personeel. Daarnaast gaat het werken in de zorg enorm veranderen. Technologie is nodig om kwalitatief goede zorg te kunnen bieden. Zorg en techniek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

De aanjager vindt de manier waarop de regio samenwerkt een compliment waard: “Wij Friezen zijn vaak wat te bescheiden, maar de samenwerking in deze regio mag best in de etalage worden gezet.” Samenwerken is volgens hem het nieuwe concurreren. Richt de toekomst op de techniek en de kracht van de regio.

Doekle Terpstra is door het kabinet aangesteld als aanjager van het Techniekpact en het Zorgpact. Beiden hebben als doelstelling de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt in deze sectoren te verbeteren en het tekort aan personeel te verminderen.

© Nationale Zorggids