Normal_verpleegkunde_zorgpersoneel_

Huisartsen in Twente en de Achterhoek krijgen vanaf deze maand ondersteuning van hoogopgeleide verpleegkundigen. Zij nemen de zorg voor kwetsbare ouderen die nog zelfstandig wonen op zich. Zorgverzekeraars stellen hier gezamenlijk twee miljoen euro voor beschikbaar. Dit meldt Tubantia. 

Vanaf januari bieden zorgverzekeraars alle huisartsen in Twente en de Achterhoek de mogelijkheid om een verpleegkundige in dienst te nemen. Deze zal zich bezighouden met de kwetsbare groep 75-plussers. Hiervoor krijgen de huisartsen een vergoeding van de zorgverzekeraars, indien de verpleegkundige een hbo-diploma heeft. Hbo-verpleegkundigen zijn echter schaars. In overleg met hogeschool Saxion wordt besproken welke opleiding nodig is om de huidige mbo-praktijkondersteuners bij te scholen.

Menzis is één van de zorgverzekeraars die zich inzet voor de zorg van ouderen. “De zorg voor ouderen is complex. Een opleiding hbo-niveau is een vereiste”, zegt Eric Veldboer, regiomanager zorginkoop eerste lijn regio Oost van Menzis. De verzekeraar stelt ook geld beschikbaar aan huisartsenorganisaties die gespecialiseerde verpleegkundigen in dienst nemen. Deze verpleegkundigen worden dan uitgeleend aan huisartsen waarbij er geen kans is op vaste dienst. 

Een woordvoerder van huisartsenorganisatie Thoon beaamt het tekort aan hoogopgeleide verpleegkundigen in de regio. Zij gaan onderzoeken hoe groot het tekort precies is. Juist nu is er extra aandacht nodig voor kwetsbare ouderen. Omdat zij langer zelfstandig moeten blijven wonen levert dat vaak problemen op. Ouderen vereenzamen of hun huis wordt niet langer schoongemaakt.