Logo_zonnehuizen-logo

Bestuurders van de in 2011 failliet verklaarde zorginstelling Zonnehuizen worden verantwoordelijk geacht voor de ondergang van de instelling. Curator Marie-José Cools wil dat de voormalig directeur en leden van de raad van toezicht opdraaien voor de schuld van een slordige 10 miljoen euro. Dit meldt Volkskrant.

Voormalig directeur Frans Broekhuizen hangt een miljoenenclaim boven het hoofd omdat het hem persoonlijk wordt aangerekend dat zorginstelling Zonnehuizen in 2011 failliet ging. De ondergang is volgers curator Cools te wijten aan slecht bestuur, waarbij de kwaliteit van zorg gevaar liep. Broekhuizen trad in 2011 onder dwang van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en zorgkantoor Agis af.

De curator wil de vertrekpremie van Broekhuizen, zo'n 189 duizend euro, verrekenen met de miljoenenclaim die zij tegen de man indient. Broekhuizen blijft ontkennen dat hij persoonlijk verantwoordelijk is voor het faillissement van de landelijke zorginstelling. “Toen ik vertrok was er een gat van 8,5 miljoen euro en lag er een herstelplan klaar. Als dat was uitgevoerd was Zonnehuizen niet ten onder gegaan. Mijn opvolgers hebben het verlies opgepompt.”

De ondergang van Zonnehuizen was één van de grootste faillissementen uit de zorg in de afgelopen jaren. Vele werknemers verloren hun baan en cliënten in de geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en het speciaal onderwijs wisten niet waar zij aan toe waren. Op 23 maart doet de rechter uitspraak.

© Nationale Zorggids