Normal_verpleegkundigen_werk_ziekenhuis

Voor verpleegkundigen die onregelmatige diensten draaien is het extra belangrijk om de griepprik te halen. Het immuunsysteem raakt ontregeld als iemand overdag slaapt en ‘s nachts wakker is. Verpleegkundigen zijn daardoor extra vatbaar voor de griep, zegt dr. Rachel Edgar van de Universiteit van Cambridge. Dat meldt Nursing. 

Het immuunsysteem van de mens staat vastgesteld op een vast dag-nachtritme. Zodra dat ritme verstoord wordt, stelt het lichaam zich meer open voor virussen. Edgar deed onderzoek op muizen, bij een deel van deze muizen werd de biologische klok uitgezet. Zij raakten sneller besmet met het griepvirus dan muizen met een normaal functionerende biologische klok. Het virus verspreidde zich bovendien sneller. De onderzoekster vermoedt dat dit ook geldt voor mensen, omdat de menselijke cellen ook gestuurd worden door de biologische klok. Mensen maken ook meer afweerstoffen aan als ze ‘s ochtends de griepprik krijgen in plaats van ‘s middags.

Uit onderzoek van RIVM enige tijd geleden bleek dat een klein deel van de verpleegkundigen zich laat inenten tegen de griepprik. Enkel jaren geleden haalde slechts 13 procent van alle artsen, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals een griepprik. Een griepprik is aan te raden omdat het niet alleen bescherming biedt aan de verpleegkundige zelf, maar ook zouden op deze manier minder kwetsbare patiënten besmet kunnen worden met het griepvirus. 

Door: Redactie Nationale Zorggids