Logo_anticonceptiespiraal_zonder_hormonen

Vanaf 1 januari 2017 wordt het plaatsen of verwijderen van een spiraal of implantatiestaafje door een verloskundige vergoed door zorgverzekeraar Zilveren Kruis. De waarborging van de kwaliteit van deze handeling staat vast in afspraken die zijn gemaakt door de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) en de zorgverzekeraar. Dat meldt de KNOV.

Jaarlijks zal er een lijst naar Zilveren Kruis gestuurd worden met verloskundigen die bekwaam zijn in het plaatsen of verwijderen van de anticonceptiemiddelen. De zorgverzekeraar weet van de KNOV dat verloskundigen hiervoor zelf verantwoordelijk zijn.

De KNOV adviseert verloskundigen om een kennis- en vaardigheidstraining te doen voor bekwaamheid. Dit kan een training zijn bij KOEL, DOKh., of Verloskunde Academie Maastricht. De eerste plaatsingen zijn vervolgens onder begeleiding uit te voeren, tijdens de zogenoemde in-vivotraining. Alle verloskundigen die deze training hebben gevolgd, komen automatisch op de lijst richting het Zilveren Kruis te staan. Verloskundigen die voor het bestaan van de lijst al bekwaam waren, kunnen hun bekwaamheid aantonen door een mail te sturen naar de KNOV. 

Door: Redactie Nationale Zorggids