Normal_zakenman-man-stropdas

Voormalig ActiZ-directeur Jan de Vries heeft zijn werkzaamheden bij de brancheorganisatie voor de zorg op 15 oktober neergelegd. De reden daarvoor is dat hij volgens bestuursleden informatie heeft achtergehouden in het geschil met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), waardoor er niet op een juiste manier gecommuniceerd is met de inspectie. Dit meldt Zorgvisie.

Eind september werd een extra algemene ledenvergadering gehouden, waar het ActiZ-bestuur besloot niet langer kwaliteitsinformatie naar de IGZ te sturen. Dit is besloten na aanleiding van de zwarte lijst voor verpleeghuizen. Deze boycot leidde tot Kamervragen. ActiZ heeft inmiddels excuses aangeboden aan staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid en oud-bestuurder De Vries is niet langer werkzaam bij ActiZ.

De brancheorganisatie vindt nog steeds dat de verpleeghuiszorg af moet van afvinklijstjes en dat er een kwaliteitskader moet komen. Echter hadden zij de harde lijn over het proces anders verwoord, hadden zij informatie gehad die De Vries van hen achter hield. Alleen over de uitspraken over de processen in de verpleegzorg is excuses gemaakt.

Oud-directeur Jan de Vries wil niet in de media reageren op zijn vertrek bij ActiZ. “Veel belangrijker is dat de inhoud van deze zaak bewijst dat onze visie en strategie te veel uiteenliepen. Dat maakt het helaas noodzakelijk om afscheid te nemen.” Ook ActiZ wil niet inhoudelijk op de zaak reageren. Zo is niet helemaal duidelijk welke informatie De Vries precies heeft achtergehouden van het bestuur.

Volgens het bestuur heeft de confrontatie met IGZ wel geleid tot een debat over de kwaliteitskoers van de verpleeghuiszorg. Omdat de partijen uit het werkveld er samen niet uitkwamen, leidt het Zorginstituut Nederland nu de onderhandelingen. Daarin wordt gepleit voor meer aandacht voor het welbevinden van de cliënten en voor minder medische invalshoeken vanuit de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Door: Redactie Nationale Zorggids