Normal_rechtszaak__medisch__stethoscoop__hamer

Hoogleraar Anton Loonen, verbonden aan de Universiteit van Groningen, is maandag op zijn vingers getikt door het regionaal medisch tuchtcollege. Hij krijgt een berisping. Loonen noemde zelfstandig medisch expert Selma Eikelenboom een charlatan, waarna zij een rechtszaak tegen hem aanspande. Dat meldt Trouw.

De vete tussen Loonen en Eikelenboom loopt inmiddels bijna een jaar. Beide experts waren vorig jaar betrokken bij een rechtszaak waar de rol van antidpressiva centraal stond. Een man vermoordde zijn vrouw en verwondde zijn zoon, terwijl hij aan de antidepressiva was.

Voor de daad zelf was de man al veroordeeld, maar zijn advocaat wilde de rol van antidepressiva in het drama duidelijk maken. Volgens hem waren de medicijnen de oorzaak ervan. Hoogleraar Loonen denkt niet dat dergelijke medicatie tot zulke agressie leidt. Eikelenboom daarentegen stijdt al jarenlang tegen antidepressiva en is van mening dat het gebruik ervan kan leiden tot moord.

Gedurende de rechtszaak, toen Eikelenboom het woord kreeg, wilde Loonen eerst zijn zegje doen. Volgens hem beschikte Eikelenboom over onvoldoende kennis. Loonen moest de zaal verlaten en de rechters waren van plan Eikelenboom enkel als getuige toe te laten. Maar voordat deze wijziging kon plaatsvinden, liet Loonen de media weten Eikelenboom een charlatan te vinden.

Het regionaal medisch tuchtcollege is van mening dat Loonen niet naar de media had moeten stappen. Bovendien heeft hij zijn uitgesproken mening onvoldoende onderbouwd. Uitleggen waarom hij vindt dat Eikelenboom over te weinig kennis beschikt, deed hij niet. Waar het tuchtcollege normaal gesproken zou kiezen voor een waarschuwing, krijgt Loonen een zwaardere straf, juist omdat hij zo volhardend is.

De reactie van Loonens’ advocaat: “De kennis van deze mevrouw zit op het niveau van een basisarts, maar ze doet wel ferme uitspraken. Mijn cliënt heeft dat aan de kaak willen stellen, soms moet je je daarvoor ook stevig uitlaten.”

Door: Redactie Nationale Zorggids