Normal_rss_entry-111291

De Haagse 'borstendokter' Rock G. "baalt enorm" van de ellende die zijn patiënten ondervonden na zijn behandelingen. Maar het is niet zijn schuld, benadrukt de voormalig plastisch chirurg bij het gerechtshof in Den Haag. Het waren complicaties, geen fouten en zeker niet door zijn toedoen.

De 58-jarige G. staat vanaf dinsdag terecht voor onder meer verdenking van mishandeling en verminking van meerdere patiënten. Drie jaar geleden oordeelde de rechter dat G. fouten had gemaakt, maar omdat deze niet ernstig genoeg waren om hem te straffen werd hij vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie had drie jaar cel geëist en ging in beroep. Voorafgaand aan het strafproces had de medische tuchtrechter G. al definitief uit het artsenregister geschrapt.

Deskundigen oordelen hard over de medische verrichtingen van G., zijn gebrek aan kennis en de technieken die hij gebruikte. Borstvergrotingen voerde hij uit met een 'mama-navigator', een experimenteel apparaat dat vergeleken kan worden met een kitspuit. Zijn kennis over protheses was beperkt - bij diverse patiënten waren de borstprotheses verkeerd om geplaatst - en hij gebruikte medische termen verkeerd. "De patiëntveiligheid is ernstig in het geding geweest", luidde het deskundigenoordeel.

G. zelf spreekt van een "hetze''. "Het liefst was ik nog lang en gelukkig door blijven werken. Maar alles is mij afgenomen", zei hij met stemverheffing, om vervolgens excuus te maken aan het hof. "Het valt me soms een beetje zwaar. 8,5 jaar ben ik hier al mee bezig, alleen maar op basis van speculaties."

In totaal hebben 121 voormalig patiënten zich sinds 2008 gemeld. Tien zaken worden tijdens het proces behandeld. Sommige patiënten hebben nu, tien bijna tien jaar na dato, nog steeds last van pijnklachten. Ze hebben meerdere hersteloperaties achter de rug, hebben nog altijd dagelijks pijn en de klachten zijn waarschijnlijk blijvend.

Door: ANP