Normal_fnv_logo

De kantonrechter in Alkmaar heeft geoordeeld dat ook in de verpleeghuis- en thuiszorgsector over alle opgenomen vakantie- en verlofuren met terugwerkende kracht een onregelmatigheidstoeslag moet worden betaald. Een mooi kerstcadeau voor de werknemers namens wie FNV een proefproces tegen werkgever Omring had aangespannen, zegt FNV. Dat meldt de vakbond. 

De aanleiding voor dit proefproces was de uitspraak van het Europese Hof van Justitie over de betaling van de onregelmatigheidstoeslag (ORT) tijdens vakantie. Het Europese Hof heeft bepaald dat een gemiddelde ORT tijdens vakantie en verlof betaald dient te worden omdat deze toeslag onderdeel is van het salaris.

Werkgevers in de verpleeghuis- en thuiszorgsector hebben in de laatste cao afgesproken dat werknemers alleen de terugbetaling over de wettelijke verlofuren krijgen en niet over de bovenwettelijke verlofuren. De FNV heeft deze cao niet ondertekend mede omdat deze ‘halve’ terugbetaling door de werknemers zelf is betaald door het structureel inleveren van maar liefst 3 vakantiedagen.

FNV Zorg & Welzijnbestuurder Maureen van der Pligt: "De FNV heeft vanaf het begin duidelijk gemaakt dat werknemers horen te krijgen waar ze volgens de rechter recht op hebben, en dat is terugbetaling van de ORT over alle wettelijke en bovenwettelijke verlofuren. Werkgevers moeten zich gewoon aan de wet houden en werknemers geen geld door de neus boren zoals nu op grote schaal gebeurd is. Dit is een mooie uitspraak en het geeft maar weer eens aan dat het zin heeft om te knokken voor je rechten."

Door: Redactie Nationale Zorggids