Normal_zwangerschapstest_pregnancy_test_result_wiki_-c_

PvdA en GroenLinks willen dat ook de huisarts, en dus niet alleen de abortuskliniek, binnenkort de abortuspil kan voorschrijven. Ze kwamen gisteren met een initiatiefwetsvoorstel. Uit een gewogen peiling van EenVandaag blijkt dat hier veel steun voor is. Zes op de tien mensen vinden het een goed idee als de huisarts de pil kan voorschrijven. Ook bij de coalitiepartijen: ondervraagde kiezers van D66 en VVD zijn enthousiast en ook CDA-kiezers zijn voorzichtig optimistisch. Alleen de kiezers van de ChristenUnie zijn in meerderheid tegen. Dat meldt EenVandaag. 

De abortuspil, eigenijk een serie pillen, breekt een zwangerschap af tot 9 weken. Oud-minister Schippers werkte eerder al een wetsvoorstel om de abortuspil via de huisarts te verstrekken, maar trok dat later in. In het huidige regeerakkoord staat niets over de abortuspil, wat na het zelfdodingspoeder en de donorwet een volgende medisch-ethische discussie is waar deze coalitie mee geconfronteerd wordt. 

Voorstanders geven aan dat abortus in Nederland een recht is en dat je als overheid dan ook moet zorgen dat het laagdrempelig kan. Ook geven mensen aan dat de huisarts de vrouw vaak al kent, waardoor ze verwachten dat deze arts beter met haar kan praten over de beslissing en begeleiding kan geven. Zoals een ondervraagde zegt: "Abortus doe je niet zomaar, het is voor de betrokken vrouw verschrikkelijk. Dan is de huisarts in elk geval een vertrouwde persoon om mee te praten."

Tegenstanders vinden juist dat de drempel hoog moet blijven. Ze vinden dat een abortus iets is dat je niet aan de huisarts, maar aan experts over moet laten. "Ik denk dat een abortus grote (psychische) gevolgen kan hebben en dat de artsen van een abortuskliniek daar beter op kunnen sturen en kunnen helpen. Daarnaast denk ik dat het inderdaad niet te makkelijk moet zijn om aan zo'n pil te komen." Ook vrezen ze dat de huisarts, die het nu al heel druk heeft, in de praktijk te weinig tijd heeft om goede begeleiding te kunnen bieden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids