Normal_budget_geld_bezuinigingen

Zo'n 2.500 jeugdzorgwerkers komen aanstaande maandag 3 september in actie tegen de nijpende situatie in de jeugdzorg. Zij zijn boos, omdat zij door jarenlang bezuinigen, aanbestedingen door gemeenten en torenhoge administratiedruk niet meer genoeg toekomen aan hetgeen ze willen doen en waar ze voor zijn opgeleid: kinderen en gezinnen helpen. De jeugdzorgwerkers eisen 750 miljoen euro extra voor jeugdzorg, minder bureaucratie en een einde aan de aanbestedingswaanzin door gemeenten. Dit meldt FNV. 

Door bezuinigingen op de jeugdzorg door de overheid, raken de gemeentelijke geldpotten leeg. De zorgmedewerkers willen dat er 750 miljoen euro bij komt; dit bedrag bestaat uit het terugdraaien van de 450 miljoen euro bezuinigingen en 300 miljoen euro om de sterke toename van de vraag naar jeugdzorg aan te kunnen. Gemeenten proberen dit op te lossen met goedkope aanbestedingen voor te lage tarieven en te weinig tijd per kind. Gevolg: wachtlijsten lopen op en kinderen en ouders krijgen niet de zorg die hard nodig is.

 

Jeugdzorgwerkers lopen hierdoor vast; er is voortdurend de angst om hun werk te verliezen aan een andere organisatie, contracten worden onzeker, de werkdruk is torenhoog en er komt veel extra administratie bij. Elke gemeente heeft weer andere formulieren, codes en regels en geld is beperkt. Hierdoor zijn jeugdzorgwerkers veel tijd kwijt aan verantwoording en het zoeken naar budget in plaats van met zorg, aldus FNV. 

Door: Redactie Nationale Zorggids