Normal_stethoscoop_ehealth_laptop

Vanmiddag wordt het vierde gespreksinstrument van het Institute for Positive Health (iPH) gelanceerd: de Eenvoudige tool Mijn Positieve Gezondheid. De nieuwe versie is er voor mensen die moeite hebben met (begrijpend) lezen en andere geïnteresseerden. De lancering vindt plaats in Tiel tijdens de conferentie ‘Taal en Gezondheid’. Dit meldt iPH.

De Eenvoudige tool Mijn Positieve Gezondheid is een gespreksinstrument net zoals de tool voor volwassenen, kinderen en jongeren die iPH eerder samen met andere organisaties heeft ontwikkeld. Deze vierde tool is een vereenvoudigde versie speciaal ontwikkeld voor mensen die moeite hebben met (begrijpend) lezen. Met het gespreksinstrument krijgen mensen inzicht in hoe het met hen gaat. En vooral: wat ze vervolgens willen doen om zich gelukkiger te gaan voelen. De eenvoudige versie wordt bij voorkeur samen met een (zorg)professional ingevuld die empathisch luistert. 
 
Er is een digitale en papieren versie beschikbaar. De digitale versie heeft een voorleesfunctie. De papieren versie komt samen met het begeleidingsdocument voor zorgprofessionals. Dit document biedt professionals handvaten bij het bespreken van de thema’s waar bijvoorbeeld laaggeletterden tegenaan lopen. Dat gesprek vraagt namelijk om een aangepaste benadering.
 
Daarom is er naast een digitale versie ook een papieren versie van de eenvoudige tool. De taal is vereenvoudigd en er wordt meer gebruikgemaakt van symbolen die gevoelens helpen duiden. De basis van de eenvoudige tool ligt wel in de volwassenentool (taalniveau B1). Verder is de vereenvoudigde versie uitvoerig getest door laaggeletterden en mensen die moeite hebben met (begrijpend) lezen. 
 

Ontwikkelaars

Het Institute for Positive Health heeft in samenwerking met de Koplopertafel Laaggeletterden de Eenvoudige tool Mijn Positieve Gezondheid ontwikkeld. De koplopertafel bestaat uit: Pharos Expertisecentrum Gezondheidsverschillen, Stichting Lezen en Schrijven, GGD Gelderland-Zuid, GGD Amsterdam en Bibliotheek Rivierenland. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids