Normal_jeugdzorg__kind__peuter__kleuter

Er is een tekort aan jeugdzorgwerkers bij de jeugdbescherming, waardoor soms flinke wachtlijsten ontstaan. Kinderrechters trekken aan de bel, want kwetsbare kinderen kunnen hierdoor te lang in gevaarlijke situaties blijven. Dit meldt RTL Nieuws die uitspraken van rechters hierover inzag. 

De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft de afgelopen tijd elf uitspraken online gezet om inzicht te geven in de schrijnende situatie. “Sommige gezinnen worden maandenlang niet geholpen. Maar je kunt een kind van zes die bijvoorbeeld last heeft van kindermishandeling niet een halfjaar op een wachtlijst zetten”, zegt kinderrechter Susanne Tempel.

Jeugdbeschermingsorganisaties mogen kinderen niet weigeren en zodoende ontstaan wachtlijsten. Maar als er dan ook nog eens niet doorverwezen kan worden naar een gespecialiseerde zorgaanbieder, dan loopt het helemaal vast. Soms moet een kind onder toezicht gesteld worden om het ouderlijk gezag te beperken. Daarvoor is een ondertoezichtstelling van de Jeugdbescherming nodig. Deze moet dit snel regelen, maar doordat dit ook niet altijd lukt ontstaan er dubbele wachtlijsten, zegt Tempel. 

Door: Nationale Zorggids