Normal_the-medical-team-standing-in-a-hospital-2021-08-26-17-26-45-utc-min__1_

Minister Conny Helder voor Langdurige zorg wil ervoor zorgen dat ook in de toekomst genoeg mensen zijn voor al het werk in de zorg en ondersteuning. Dat is alleen mogelijk als de opleidingen goed en efficiënt zijn en er minder begeleidingscapaciteit nodig is. Met de investering van het Nationaal Groeifonds in het programma Digital United Training Concepts for Healthcare (DUTCH) kunnen opleidingen worden gemoderniseerd met digitale trainingen en simulaties. In totaal komt er 132 miljoen euro beschikbaar, waarvan 48 miljoen onvoorwaardelijk. Dit meldt Rijksoverheid. 

Met het Nationaal Groeifonds investeert het kabinet tussen 2021 en 2025 20 miljard euro in projecten die zorgen voor economische groei voor de lange termijn, zo ook DUTCH. Met de investering van het fonds kunnen opleidingen een moderniseringsslag maken met simulaties en digitale trainingen. Studenten én zorgprofessionals kunnen zo veel vaker oefenen en beter leren. Een operatieassistent is straks voor de opleiding niet meer alleen afhankelijk van leren in de operatiekamer, maar kan het vak ook leren met behulp van simulaties.

Minder beroep op begeleiding ín de zorg

Ook kunnen straks meer zorgprofessionals sneller worden opgeleid. Voor de begeleiding wordt een minder groot beroep gedaan op mensen die al in de zorg werken en al kampen met een hoge werkdruk. Door de begeleiders zicht te laten focussen op behandeling en ondersteuning van patiënten, met als gevolg kortere wachttijden voor medische behandelingen, wordt de samenleving productiever en het welzijn hoger.

Door: Nationale Zorggids