Normal_onvz_zorgverkekeraat

GRONINGEN (Novum) - ONVZ houdt de premie voor de basiszorgverzekering volgend jaar gelijk op 107,31 euro per maand. Ook de kosten voor de aanvullende verzekeringen blijven gelijk aan dit jaar. Dat maakte de verzekeraar donderdag bekend.

De verzekeraar met vierhonderdduizend klanten zegt de premies gelijk te kunnen houden door een beperkte stijging van de ziekenhuiskosten. Ook de kosten voor medicijnen zijn lager uitgekomen dan geraamd.

Ook de meeste andere zorgverzekeraars wijzigen hun premie niet al te sterk. Zilveren Kruis-Achmea koos net als ONVZ voor even hoge premies. Menzis verlaagde de premie met vijftig cent en Univé-VGZ met dertig cent per maand. CZ meldde eerder donderdag volgend jaar per maand 2,20 euro minder te vragen.

De premies blijven hiermee flink lager dan verwacht. Het ministerie van Volksgezondheid ging uit van een stijging van circa 1,70 per maand, terwijl Zorgverzekeraars Nederland een stijging van ruim acht euro per maand voorspelde.

Uiterlijk 19 november moeten alle zorgverzekeraars hun klanten een persoonlijk aanbod hebben gedaan. Overstappen kan tot 1 februari. Opzeggen bij de oude verzekeraar moet echter wel voor 1 januari gebeurd zijn.