Stijgende zorgkosten

AMSTERDAM - Om de steeds meer stijgende zorgkosten te kunnen beheersen zijn radicale veranderingen nodig. "Iemand van 90 jaar kost, alle zorg bij elkaar opgeteld, in ons huidige bestel gemiddeld zomaar 40 tot 50 duizend euro per jaar aan verzorging." Dat vertelde Jan Hoeijmakers, hoogleraar moleculaire genetica aan de Erasmus Universiteit, in een interview van BNR Nieuwsradio.

Volgens de hoogleraar bewegen mensen tegenwoordig te weinig. Dit begint al bij kinderen, die dan ook vaak een ongezonde levensstijl hebben. Een mogelijkheid om dit te veranderen is met behulp van de voeding. "Met name als we weten welke stoffen in je voedsel veroudering tegen gaan en bevorderen kunnen mensen worden geprikkeld om zich zo'n gezonde levensstijl aan te meten."

Theo Kocken, hoogleraar risk management aan de Vrije Universiteit Amsterdam is het met Hoeijmakers eens. "De 90 miljard die de zorg in Nederland jaarlijks kost, komt neer op 6000 euro per persoon." Iedere tien jaar komt daar nog eens 70 procent extra bij. Daarom moet er volgens Kocken anders gefinancierd worden. Mensen moeten daarbij misschien zelf gaan sparen.

Futurist en trendwatcher Erwin van Lun gaat zelfs nog verder. Volgens hem moeten mensen verzekerd worden voor hun gezondheid. In dit toekomstbeeld is het de taak van artsen om de patiënt gezond te houden, in plaats van op te lappen. "Dat gaat niet alleen om roken, maar ook om hoe ze bewegen, hoe ze in hun vel zitten."

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem