Normal_medicijnen_overdosis_medicatie

Een proef waarbij ongebruikte medicijnen naar de apotheek worden teruggebracht om opnieuw te worden verstrekt zal worden uitgebreid. Voor de proef worden geneesmiddelen verzegeld met een thermometerchip, zodat kan worden bepaald of ze onder de juiste omstandigheden zijn bewaard. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland.

De proef ging in mei van dit jaar van start in de Sint Maartenskliniek in Nijmegen en wordt nu uitgebreid naar meerdere apotheken. Vanaf komende maand gaan de apotheken van acht andere ziekenhuizen meedoen: UMC Utrecht, MMC Veldhoven, Zorggroep Almere, MCL Leeuwarden, HAGA Den Haag, Rijnland Leiderdorp, Ter Gooi Blaricum en het Vlietlandziekenhuis in Schiedam.

Het idee om geneesmiddelen te verpakken met een thermometerchip is afkomstig van apothekersassistente Anja Vissers. Met de chip kan worden bepaald of medicijnen die worden teruggebracht onder de juiste temperatuur zijn bewaard. Alleen dan kunnen de medicijnen opnieuw worden uitgegeven. Met dit idee won Vissers in 2011 Het Beste Zorgidee. De minister van Volksgezondheid roemde het idee als voorbeeld om verspilling in de zorg tegen te gaan. Met het opnieuw verstrekken van ongebruikte geneesmiddelen kan jaarlijks tot een half miljard euro worden bespaard.

© Nationale Zorggids