Normal_spaarpot_spaarvarken_geld

Ruim een derde van de Nederlanders die van zorgverzekering wisselt, kiest dit jaar voor de goedkoopste polis waarbij de keuze voor een zorgaanbieder sterk gelimiteerd is. Als deze trend zich doorzet, komt het totale aantal Nederlanders dat voor zo'n gestripte polis kiest in 2014 mogelijk rond de 500.000 te liggen. Dat meldt Trouw.

Deze trend komt naar voren uit een analyse van de eerste paar duizend Nederlanders die via vergelijkingssite Zorgkiezer.nl overstapten. Op basis van deze overstappers blijkt dat 37 procent kiest voor een polis met een beperkte keuze uit ziekenhuizen. De premies voor dit type polis, de zogenoemde selectpolis, schommelen tussen de 80 en 85 euro per maand. Wie geen aanvullend pakket wil en kiest voor een eigen risico van 860 euro, kan op een krappe 60 euro per maand uitkomen. Een kwart van de consumenten die voor een selectpolis kiest, wil volgens Zorgkiezer.nl zo'n volledig gestripte versie.

Mensen die voor een selectpolis kiezen, zullen verder moeten reizen voor niet-acute ziekenhuiszorg vanwege het beperkt aantal gecontracteerde ziekenhuizen. Wie een selectpolis heeft en een hartinfarct krijgt hoeft zich overigens geen zorgen te maken over lange reistijd. Voor acute behandelingen geldt dat de ambulance gewoon naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis rijdt.

Over het algemeen zijn overstappers jong, en dat geldt helemaal voor het 'selectpubliek'. Wie bij Zorgkiezer.nl voor een dergelijke polis kiest, is gemiddeld vier jaar jonger dan de gemiddelde overstapper. Volgens oprichter van de vergelijkingssite Peter Ruys is niet waarschijnlijk dat door de populariteit van de selectpolis wachtlijsten zullen ontstaan in het beperkte aantal gecontracteerde ziekenhuizen. 'Dat zou je misschien wel denken als er 500.000 mensen voor zo'n polis kiezen. Maar jongeren hebben nu eenmaal niet veel zorg nodig.'

Wel rijst de vraag wat deze trend voor de langere termijn betekent. Nog steeds is ruim driekwart van de verzekerden sinds invoering van het zorgstelsel in 2006 nooit overgestapt. Nu de prijzen historisch laag liggen, is het volgens Ruys denkbaar dat het 'onwrikbare' deel in beweging zal komen en massaal voor een selectpolis kiest. De verzekeraars hebben laten weten dat er extra ziekenhuizen gecontracteerd zullen worden als er wachtlijsten ontstaan.

© Nationale Zorggids